Ketjuopas - Vinkkejä ja niksejä

Tässä oppaassa käymme läpi kaiken mitä sinun tarvitsee tietää ketjuista ristisi, ATV:si, sähköpotkulautasi tai sähköpyöräsi kanssa.

  1. Löydä oikea ketju ajoneuvoosi
  2. Ketjun huolto

1. Löydä oikea ketju ajoneuvoosi

Oikean koon ketjun valitseminen nelipyörällesi, ristillesi tai sähköpotkulaudallesi on ratkaisevaa varmistaaksesi ajoneuvosi optimaalisen suorituskyvyn ja käyttöiän. Oikein sovitettu ketju vähentää onnettomuusriskiä, parantaa kiihtyvyyttä ja lisää yleistä luotettavuutta ajoneuvossasi. Tässä on opas auttamaan sinua valitsemaan oikea ketjun koko ATV:si, ristisi tai sähköpotkulautasi kanssa.

Ketjun koon ja teknisten tietojen ymmärtäminen

Ketjun koko viittaa kolmeen pääulottuvuuteen: pitch, rullan halkaisija ja sisäleveys. Pitch on etäisyys ketjun nastojen välillä ja on tärkein tekijä ketjun kokoa valittaessa.

Yleisimmät ketjun koot nelipyörille ja ristipyörille 70cc - 250cc välillä ovat 420, 428, 520 ja 530.

Pienempien ristien, ATV:iden ja sähköpotkulautojen yleisimmät ketjun koot ovat 25H tai T8F.

Pitch: Pitch-koko ilmaisee ketjun nastojen välimatkan tuumina. Esimerkiksi 520-ketjulla on 5/8 tuuman pitch.

Rullan halkaisija: Tämä on ketjun rullien halkaisija ja liittyy ketjun kestävyyteen.

Sisäleveys: Tämä on leveys tilaan, jossa ketjulinkit sopivat ajopyörään. Oikea sisäleveys on tärkeä, jotta ketju voi liikkua sujuvasti eikä ole liian tiukka tai löysä.

Kuinka valitsen oikean ketjun?

Aloita tarkistamalla ketju, joka on asennettu ristipyörääsi, nelipyörääsi tai sähköpotkulautaasi. Usein mallinumero on leimattu yhteen tai useampaan ketjun lenkkiin.

Esimerkki ketjusta, jossa on leimattu mallinumero, malli 428.

Kuinka mittaan ketjun?

Jos ketjussa ei ole leimattua mallinumeroa, sinun täytyy mitata ketju. Alla on opas ketjun eri mittauksille.

Kuinka mittaan ketjun pituuden?

Ketjun pituus mitataan laskemalla rullien (joita jotkut kutsuvat lenkeiksi) määrä. Kuinka lasket rullien määrän, ilmenee alla olevasta kuvasta.

Jos et löydä ketjua, joka vastaa täsmälleen vanhan ketjusi rullien määrää, suositellaan ostamaan pidempi ketju, eli ketju, jossa on enemmän rullia kuin vanhassa ketjussa. On helpompaa lyhentää liian pitkää ketjua kuin pidentää liian lyhyttä ketjua.

2. Ketjun huolto

Ajoneuvosi ketjun huoltaminen on tärkeä osa ajoneuvon säännöllistä hoitoa ja on ratkaisevaa sen suorituskyvyn ja käyttöiän pidentämiseksi. Tässä on vaiheittainen opas ketjun huoltamiseen crossipyörässäsi.

Säännöllinen puhdistus
  • Puhdista ketju jokaisen käytön jälkeen, erityisesti jos olet ajanut likaisissa tai mutaisissa olosuhteissa. Käytä ketjunpuhdistajaa tai mietoa puhdistusainetta ja pehmeää harjaa poistaaksesi likaa, hiekkaa ja muita roskia, jotka voivat tarttua siihen.
  • Huuhtele ketju huolellisesti vedellä (jos puhdistusaine sitä vaatii) ja varmista, että kaikki puhdistusaine ja lika on poissa.
  • Kuivaa ketju kokonaan puhtaalla liinalla tai anna sen kuivua ilmassa ennen voiteluaineen levittämistä.
Voitelu
  • Käytä laadukasta voiteluainetta, joka on erityisesti suunniteltu crossipyörän tai ATV:n ketjuille. Nämä voiteluaineet on suunniteltu tunkeutumaan ketjun liikkuvien osien sisään ja suojaamaan kulumiselta, ruosteelta ja korroosiolta.
  • Suihkuta voiteluainetta tasaisesti koko ketjun pituudelle samalla kun pyörität takapyörää varmistaaksesi, että voiteluaine jakautuu tasaisesti.
  • Anna voiteluaineen imeytyä muutaman minuutin ajan ennen kuin käytät ajoneuvoa uudelleen.

Champion Chain Lube 400ml